În urma atacului și-a pierdut viața un roman și un britanic. [28] Fundal[modificare | modificare sursă] La 8 mai 2018, Statele Unite s-au retras din Planul comun de acțiune cu Iranul, restabilind sancțiuni împotriva Iranului. [29] Producția de petrol din Iran a atins un nivel minim istoric ca urmare a sancțiunilor. [30] Potrivit BBC, sancțiunile Statelor Unite împotriva Iranului „au condus la o scădere accentuată a economiei Iranului, împingând valoarea monedei sale să înregistreze valori minime, să-și cupleze rata anuală a inflației, să alunge investitorii străini și să declanșeze proteste”. [31] Oficialii iranieni au acuzat Statele Unite că au purtat război hibrid împotriva Iranului. [32] [33] Tensiunile dintre Iran și Statele Unite au escaladat în mai 2019, SUA desfășurând mai multe manevre militare în regiunea Golfului Persic după ce au primit rapoarte de informații despre o presupusă „campanie” a Iranului și „reprezentanții” săi prin care amenințau forțele americane și livrarea de petrol din strâmtoarea Hormuz.
Nava a fost dusă la Bandar Abbas și echipajul său de 23 de reținuți la bord. Pe 4 septembrie, Iranul a decis să elibereze doar șapte membri ai echipajului cisternerului britanic reținut. [101] De asemenea, a fost confiscată o a doua navă cu proprietatea britanică și cu pavilionul liberian, dar ulterior i s-a permis să-și continue călătoria. [102] [103] [104] Într-o scrisoare către ONU, Iranul a declarat că Stena Impero a intrat în coliziune și a avariat o navă iraniană și a ignorat avertismentele autorităților iraniene. [105] [106] Sechestrul navei a stârnit o criză diplomatică între Regatul Unit și Iran. Guvernul britanic a condamnat confiscarea navei și a cerut eliberarea acesteia, avertizând cu privire la „consecințe grave” dacă nu a fost eliberată cisterna.
[50] Vice-amiralul Marinei SUA și Directorul Statului Major Michael Gilday a declarat că SUA au un grad ridicat de încredere că Garda Revoluționară Iranului a fost responsabilă pentru exploziile din 12 mai pe patru tancuri și că reprezentanții iranieni din Irak au tras rachetele în zona verde a Bagdadului. [51] La 20 mai, președintele Trump a declarat: „Nu avem nicio indicație că s-a întâmplat sau se va întâmpla ceva” în Iran. [52] La 25 mai, Trump, declara că tensiunile în curs de desfășurare cu Iranul reprezintă o situație de urgență națională, a invocat o lacună legală rar folosită pentru a aproba vânzarea de arme în valoare de 8 miliarde de dolari Arabiei Saudite.
Arhivat din original la 24 septembrie 2019. Accesat în 24 septembrie 2019. ^ „Kuwait mulls joining Gulf maritime alliance”. gulfnews. com. Accesat în 24 septembrie 2019. ^ „Archived copy”. Arhivat din original la 9 decembrie 2019. Accesat în 9 decembrie 2019. ^ „Archived copy”. Arhivat din original la 17 septembrie 2019. Accesat în 23 octombrie 2019. ^ „Archived copy”. Arhivat din original la 20 iulie 2019. Accesat în 23 iulie 2019. ^ „Archived copy”.
Ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Iran, Abbas Araghchi, a negat că vreo drona iraniana a fost doborâta. [84] Generalul Kenneth F. McKenzie Jr., comandantul Comandamentului Central al SUA, a susținut ulterior că USS Boxer ar fi doborat doua drone iraniene. [85] Confiscarea tancurilor petroliere din iulie 2019[modificare | modificare sursă] Pe 3 iulie, Gibraltar a adoptat „Regulamentul privind sancțiunile 2019” [86] [87] [88] după Legea privind sancțiunile din martie 2019, [89] referindu-se la sancțiunile UE pentru Siria (nr. 36/2012 UE). [90] De asemenea, a specificat tancul iranian Grace 1, sub pavilionul Panama, ca navă în conformitate cu aceste reglementări. [91] Pe 4 iulie, nava a fost confiscată de autoritățile britanice în timp ce efectua un stop logistic limitat în afara portului, în Gibraltar, cu suspiciunea că nava transporta petrol în Siria cu încălcarea sancțiunilor Uniunii Europene.
1 noiembrie 2019. Arhivat din original la 1 noiembrie 2019. Accesat în 1 noiembrie 2019. ^ Iran's Rouhani criticises US military build-up in Gulf Arhivat în 13 septembrie 2019, la Wayback Machine. "Iranian president also lambastes Israel's reported support of the US-led naval mission in the Strait of Hormuz. " ^ „Israel to participate in US 'Operation Sentinel' in Strait of Hormuz”. JNS. org. 7 august 2019. Arhivat din original la 23 august 2019. Accesat în 15 septembrie 2019. ^ Hitchens, Theresa. „Israel Meets With UAE, Declares It's Joining Persian Gulf Coalition”.
Doar aici, la Iran vs SUA, ai cea mai mare cotă din lume!
[119] și câteva zile mai târziu, Brian Hook, omul departamentului de stat din Iran, a trimis mesaje de e-mail către căpitanul indian al navei și a oferit câteva milioane de dolari în numerar american pentru a conduce Adrian Darya 1 într-o țară în care ar putea fi confiscata de către forțele armate ale Statelor Unite; dar a respins aceste oferte. [120] Septembrie 2019[modificare | modificare sursă] Pe 3 septembrie, Iranul a anunțat că petrolierul și-a livrat marfa, sfidând amenințările din SUA.
Înaintea Campionatului Mondial din Qatar, FIFA a fost supusă presiunii de a exclude naționala Iranului de la turneul final, tocmai din cauza faptului că drepturile femeii nu sunt respectate de regimul de la Teheran. Forul mondial nu a recurs la o măsură atât de drastică, iar naționala lui Carlos Queiroz este aproape de o perfromanță uriașă. Minim un egal cu SUA ar duce Iranul în optimi, unde cel mai probabil ar urma să se dueleze cu Olanda.
Iran SUA MC - Betano
[132] Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite s-au alăturat coaliției în septembrie 2019. [133] [134] Declanșarea războiului[modificare | modificare sursă] Qasem Soleimani- generalul iranian ucis de o drona americana Donald Trump tine discurs despre operatiunea de succes de asasinare a generalului iranian Inmormantarea generalului Qasem Soleimani La 3 ianuarie 2020, aflat in plin proces de suspendare de catre Congres, președintele Donald Trump a aprobat uciderea generalului iranian Qasem Soleimani aflat in Irak. O drona comandata de fortele americane a tras cu racheta spre automobilul ce-l transporta spre Bagdad. [135] Liderul paramilitar irakian Abu Mahdi al-Muhandis a fost, de asemenea, ucis în atacul cu dronă.
Arhivat din original la 21 august 2019. Accesat în 7 septembrie 2019. ^ „Egypt detains Iran oil tanker, arrests 6 for espionage”. Middle East Monitor. 9 iulie 2019. Arhivat din original la 27 august 2019. Accesat în 24 septembrie 2019. ^ „Saudi-Emirati-Egyptian Alliance Steering US Middle East Policy”. Arhivat din original la 6 iulie 2019. Accesat în 24 septembrie 2019. ^ Tanchum, Micha’el. „Iran Is Already Losing”.
[[[FOTBAL==]]] Iran vs SUA 29 noiembrie 2022 | IK Studieren
CM 2022 I Iran - SUA, LIVE TEXT de la 21:00. CNN: regimul
CM 2022 I Iran - SUA, LIVE TEXT de la 21:00. CNN: regimul de la Teheran a amenințat familiile jucătorilor cu închisoarea și tortura | Sport. roIran și SUA se întâlnesc astăzi, de la ora 21:00, LIVE TEXT pe sport. ro, în ultima etapă a Grupei B de la Campionatul Mondial din Qatar, meci care se dispută pe Al Thumama Stadium din capitala Doha. Familiile jucătorilor din echipa naţională de fotbal a Iranului au fost ameninţate cu închisoarea şi tortura, dacă jucătorii nu se "comportă bine" înainte de meciul cu SUA pe care îl au marţi la Cupa Mondială din Qatar, a declarat pentru CNN o sursă implicată în securitatea competiţiei, scrie news. ro. Iranienii au refuzat să cânte imnul național la meciul de debut După ce jucătorii iranieni au refuzat să cânte imnul naţional în meciul de debut de la Cupa Mondială 2022, pe care l-au disputat împotriva Angliei la 21 noiembrie, fotbaliştii au fost chemaţi la o întâlnire cu membri ai Corpului Gărzilor Revoluţionare Iraniene, trupele de elită ale regimului islamic, a declarat sursa citată de CNN.
Iran cere excluderea echipei SUA de la Mondial după ce
Tensiune maximă înainte de SUA - Iran! Un gest necugetat al
[79] Pe 24 iunie, Trump le-a spus reporterilor că nu are nevoie de consimțământul congresului pentru atacarea Iranului. [80] Pe 25 iunie, Iranul a declarat că noile sancțiuni americane au determinat o „închidere permanentă” a legăturilor lor diplomatice, iar regimul a refuzat să negocieze cu Washington până la ridicarea sancțiunilor. [81] La 27 iunie, Javad Zarif a replicat că sancțiunile nu sunt o „alternativă la război, ci sunt declaratie război” și a susținut că folosirea de către Trump a termenului „eliminare” împotriva Iranului este o referire la genocid, o crimă de război.
Criza din Iran - Wikipedia